domingo, 3 de enero de 2016

Com podem tractar la diversitat i la interculturalitat a l'aula?

BON ANY!

L'aula, com l'escola, és una representació de la societat en què vivim. Les accions que fem, els nostres vicis, com som etc. Tot això està barrejat i plasmat dins de qualsevol quatre parets d'un centre educatiu.

No hi ha dues persones iguals, som com som, tenim les arrels que tenim, i això ens fa ser especial. Tot i això, actualment seguim vivint en un entorn on veiem mostres de discriminació constantment. Com podem tractar la diversitat i la interculturalitat a l'aula per eradicar aquest problema?  

Un dels meus recursos didàctics preferits per tractar temàtiques d'aquest tipus són els contes. Per tant, jo recomanaria treballar amb LA MALETA DE CONTES.

Què és una maleta de contes? Doncs consisteix en un recull de contes pedagògics escollits prèviament pels mestres sobre una temàtica. Mitjançant aquestes obres es vol aconseguir arribar als alumnes i fer-los reflexionar sobre el tema que s'està treballant, on posteriorment hi haurà una posada en comú dels conceptes que han extret i de les seves opinions . A més a més, és un mètode que fomenta el treball autodidàctic en l'infant,  ja que pot llegir el conte individualment, tot i que jo recomanaria fer-ho en grup.

Investigant per internet he descobert una pàgina web del servei educatiu d'Hospitalet del Llobregat anomenada Més semblant que diferents, que ofereix recursos per treballar la diversitat i la interculturalitat a l'aula per l'alumnat i el professorat d'educació primària i secundària.




Aquesta pàgina web està dividida en dos apartats: la DIVERSITAT i la INTERCULTURALITAT

La secció de DIVERSITAT està formada per:
  • Llibres de la maleta de contes de diversitat disponibles al CRP l'Hospitalet.
  • Contes en format PDF i en format vídeo sobre la diversitat.
  • Recursos web per consultar via online.
  • Vídeo per treballar el tema de la diversitat.
De la selecció que ofereixen, JO vull destacar:






Està bé ser diferent de Todd Parr

Aquest conte, mitjançant diferents personatges, explica que està bé ser diferent, que tots tenim els nostres defectes i les nostres virtuts, les quals ens fan ser especials. Desmitifica el significat que la societat a donar a ser "normal".

A través dels colors de l'arc de Sant Martí i dibuixos senzills, Parr expressa un missatge entenedor que arriba als nens i a les nenes.




 El viaje de María de la Fundación Orange

Aquest curtmetratge narra el dia a dia en la vida d'una noia amb autisme mitjançant dibuixos animats. 

Es descriu com un viatge ple d'amor, color, originalitat i creativitat. L'he destacat perquè explica com viu una persona autista i amb les coses que s'ha d'enfrontar d'una manera entenedora, realista i positiva.
                                                                       

La secció d' INTERCULTURALITAT està formada per:
  • Llibres de la maleta de contes d'interculturalitat disponibles al CRP l'Hospitalet.
  • Recursos web per consultar via online.
  • Vídeo per treballar el tema de la interculturalitat.


De la selecció que ofereixen, JO vull destacar:


 
Nens com jo de Barnabas i Anabel Kindersley

Aquest llibre està format per diferents històries de nens i nenes de les totes part del món que expliquen quines són les seves cultures.

Donat que actualment a les escoles podem trobar molta diversitat cultural, a través d'aquest llibre els i les alumnes poden explorar altres cultures, i els nens d'origen estranger poden explicar de primera mà com és la seva cultura.








La disputa de los colores d'Entreculturas

Aquest vídeo representa un conte d'interculturalitat on els protagonistes són els colors.

Cada color pensa que és el més important i que no hi ha cap millor que ell. Tots els colors es barallen perquè no busquen una solució, però no és fins que se n'adonen que tots són essencials, que entenen la seva importància.



I fins aquí la publicació d'avui, espero que us resulti útil!

AINHOA

No hay comentarios:

Publicar un comentario